Guvernanța Conflictelor de interese MiFID II, mecanisme de avertizare Whistleblower și instrumente digitale de reducere a riscurilor
Aspectele principale ce se vor discuta în cadrul prezentului Curs MiFID II vizează:
• noutațile legislative relevante europene și naționale în domeniul Conflictelor de interese MiFID II;
• bune practici de gestionare a riscurilor în materie;
• utilizarea sistemelor și instrumentelor digitale și a mecanismelor de avertizare Whistleblower, în scopul mitigării riscurilor.
Principalele beneficii pe care le vor avea cursanții în urma participării la curs:
• creșterea gradului de cunoaștere și întelegerea în profunzime a cerințelor legislative Mifid II privind conflictele de interese și nu numai. Totodată, programul oferă cursanților deschiderea și participarea la dezbateri și la indentificarea de soluții practice și fezabile în procesul de reducere a riscurilor în materie;
• oportunitatea aprofundării mecanismelor de avertizare internă și externă, folosind instrumentalul Whistleblower;
• creșterea gradului de profesionalism al cursanților, asigurând astfel profesioniștilor din domeniu premise reale de dezvoltare în carieră.
Programul se va desfașura în perioada:
- 17 decembrie 2024 – 4 ore intrevalul orar 09.00 -16.00
- 18 decembrie 2024 – 4 ore intervalul orar 09.00 -16.00
Principalele obiective de atins sunt următoarele:
- Înțelegerea noutăţilor legislative europene și naționale MIFID II, a Ghidurilor europene EBA și ESMA, preluate în legislația secundară locală;
- Familiarizarea cu bunele practici în materie, inclusiv prin studii de caz și dezbateri privind guvernanţa conflictelor de interese, a riscului de conduită și a alertelor interne Whistleblower.
Cursul are un caracter practic şi interactiv, cu dezbateri şi studii de caz pentru identificarea şi evitarea riscurilor mai sus amintite.
Cursul se adresează personalului cu responsabilităţi în domeniul conformităţii, controlul riscurilor, juridic, audit intern, IT, resurse umane, specialişti în oferirea de servicii financiare MiFID II, precum și specialiştilor din domenii precum: private banking, trezorerie, retail şi guvernanță corporatistă din instituțiile financiare, dar și responsabililor funcțiilor de control intern și suport – conformitate, risc și audit intern, juridic și responsabililor cu avertizările/Whistleblower din organizație.
Guvernanța Conflictelor de interese MiFID II, mecanisme de avertizare Whistleblower și instrumente digitale de reducere a riscurilor
1. Cerințe legislative europene și naționale relevante;
2. Bune practici privind gestionarea Conflictelor de interese – și sisteme digitale dedicate;
3. Etica și modele de conduită internă;
4. Avertizările interne– mecanism de detectare și reducere a riscurilor;
5. Studii de Caz pentru identificarea și atenuarea conflictelor de interese.
Dr. Raicu Georgica - este Șef serviciu Conformare, în cadrul Băncii Transilvania – membru al Comisiei de Conformitate din cadrul Asociației Române a Băncilor, unde a ocupat și funcția de Președinte și Vicepreședinte al Comisiei, în perioada 2018 -2024. Deține o experiență în management de peste 30 de ani în domeniul piețelor financiare, deținând funcții de Șef serviciu/ Director adjunct în cadrul Direcției de Reglementare și Autorizare al CNVM, Compliance Manager/Director Adjunct de Conformitate Banca Românească, NBG și în Volksbank. Absolventă a Facultăţii de Statistică şi Cibernetică Economică, din cadrul ASE, Doctor în Economie - Doctrine -Econometrie (ASE) şi Master în Drept Internațional European – Universitatea de Drept Nicolae Titulescu.
Investiția include suport de curs online de tipul share screen si suport din partea trainerului pe durata parcurgerii cursului, precum si diploma de participare.