"Şcoala de vară - Piaţa de capital, 2022 -„G”-ul din ESG, pe înțelesul tuturor"
Includerea guvernanței ca pilon generator de riscuri semnificative sau oportunități pentru companii reprezintă o recunoaștere a importanței structurilor de guvernanță ale societăților precum și al comportamentului conducătorilor acestora. Cursul prezintă aspecte cheie universal aplicabile tuturor industriilor deoarece domeniul financiar, indiferent de modelul de afacere, preia riscuri și oportunități ale mediului de afaceri în care își desfășoară activitatea, prin urmare este important să înțeleagă cauzele și să evalueze în mod corespunzător efectele acestor riscuri.
La finalul cursului, participanţii vor dobândi şi dezvolta competenţe cu privire la:
- Universalitatea structurilor colective de conducere și diferențele dintre acestea
- Răspunderea structurilor de conducere în relația cu mai mulți stakeholderi
- Relația dintre structurile de guvernanță, scopul companiei, obiective și KPI
- Evaluarea activității directorilor și remunerația
- Importanta comportamentului conducătorilor, transparența și raportarea
Consultanți financiari, directori, persoane care ocupă funcții cheie în societățile financiare, în general persoane din conducerea executivă - persoane care, potrivit actelor constitutive şi/sau hotărârii structurilor statutare ale unei societăți, sunt împuternicite să conducă şi să coordoneze activitatea acestora şi sunt învestite cu competenţa de a angaja răspunderea societăţii.
- Structuri de conducere și categorii de membri
- Rolul și responsabilitățile conducătorilor, distinct pe fiecare categorie în parte
- Compoziţia structurilor de conducere și implicarea părților interesate
- Răspunderea legală și socială în legătură cu actele și faptele societăților
- Identificarea scopului organizației, a modelului de afacere și determinarea strategiei potrivit cerintelor acționarilor și a părților interesate
- Setarea obiectivelor și supravegherea activității de conducere
- Modele de evaluare a activității directorilor și scheme de remunerare
- Setarea standardelor de etică și integritate, comunicare și raportare
Simona Fătu este director executiv și neexecutiv cu peste 15 ani de experiență în structurile de conducere ale unor companii din industria financiară, energetică, resurse minerale și de real estate. În 2021, a deținut funcția de secretar de stat fiind responsabilă de managementul portofoliului de companii la care Ministerul Economiei era acționar. Domeniile sale de expertiză includ fără a se limita la management și guvernanță corporativă, strategie de afaceri, management strategic, finanțele societății și managementul relației cu părțile implicate. În prezent îndeplinește funcția de președinte al Asociației Administratorilor Independenți și este membru în Boardul ecoDa, Brussels- Federația Institutelor directorilor neexecutivi din UE. Simona a obținut o certificare în “Board Practice and Directorship” de la Școala de Afaceri Henley a Universității Reading din Marea Britanie și este lector asociat la Institutul de Studii Financiare și Envisia Boards of Elites în cadrul cărora predă cursuri de guvernanță corporativă. A scris mai multe articole despre rolul și responsabilitățile membrilor din consilii.