Procesul de constatare a daunelor în era digitală – Mod Hybrid Om - Maşina
Într-o epocă în care pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat mai mult ca niciodată că digitalizarea este viitorul, ne propunem să simplificăm și să automatizăm procesele de inspecție de risc, avizare/constatare daune, prin intermediul echipamentelor mobile și a tehnologiei artificiale, aducând în același timp beneficii importante clienţilor și companiilor de asigurare/brokeraj.
Prin participarea la acest curs, absolvenții vor deprinde abilități de evaluare corectă a unei daune, de la distanță, prin intermediul fotografiilor făcute cu echipamente mobile (smart phone / tabletă) de identificare a daunelor și împrejurărilor producerii accidentului.
La finalul cursului, toti absolvenții vor fi capabili să valideze cererile provenite de la client, prin intermediul tehnologiei mobile, și să estimeze corect valoarea unei daune, oferind clientului documentele necesare despăgubirii / reparației, în baza unui deviz bazat pe timpii normați ai producătorului mașinii și logica corectă a suprapunerii operațiunilor.
De asemenea, cursantii vor deprinde abilități pentru asistența clientului în procesele de inspecție de risc, de constatare a daunelor.
Mai mult, absolvenții vor putea să aleagă în cunostiinta de cauză să utilizeze produsul CarFix / Light Damage Estimator și să îl recomande și altor persoane din branșa în care activează.
Cursul de formare este dedicat atât persoanelor care nu au lucrat niciodată cu o aplicație de evaluare specializată, cât și celor care doresc să se perfecționeze în continuu. La acest curs pot participa atât operatorii de devize din unitatile de service, cât și inspectorii de daune care lucrează pentru diferite companii de asigurare ori persoane aflate la început de cariera în domeniul asigurărilor.
W1:
- Prezentarea cadrului legislativ - actualizări / noutăți;
- Prezentarea conceptului de „whistleblowing” - avertizor de integritate.
- Noțiuni de antifraudă și stabilirea valorii maxime de despăgubire (valoarea de piață)
- Scurt Istoric al aplicațiilor agreeate de către ASF (GT Motive, DAT, Audatex, Autovista)
- Prezentarea CarFix – aplicația mobilă – și integrarea lui cu aplicațiile agreate de către ASF (Audatex, Autovista, DAT, GT Motive)
- CarFix și recunoașterea automată a daunelor cu ajutorul tehnologiei artificiale;
- Sistemul de monitorizare specializat – Inspector CarFix (back office web) – prima notoficare a daunei; realizare nota de constatare; inspecție de risc.
- Preluarea avizare/dosar CarFix în Noul Claim Box – flux complet de constatare a daunei.
- Prezentare Noul Claim Box – Aplicație management :
- Preluare avizare din sistemul asigurătorului / deschidere dosar nou fără avizare;
- Integrare GT Estimate în Claim Box – selectarea avariilor în GT Estimate;
- Calculație originală în GT Estimate;
- Realizare Proces Verbal de Constatare;
- Calcul alternativ;
- Stabilirea Valorii Maxime de Despăgubire (Valoare de piață) produs integrat în ClaimBox;
- Transmiterea dosarelor prin intermediul Claim Box între parteneri;
- Modul comparativ de verificare a devizelor de reparație;
- Valuation – stabilirea valorii de piață
W2:
- GT Estimate – sistem specializat de evaluare a daunelor;
- Prezentare GT Estimate, și explicarea sursei datelor generate pentru înţelegerea calculației;
- Identificarea corectă a autovehicululu cu ajutorul VinDecoder și VINQuery, scanarea talonului;
- Transpunerea cât mai corectă a daunelor în GT Estimate cu scopul de a obține rezultate cât mai corecte;
- Funcționalități GT Estimate, diferențe față de celelalte sisteme specializate;
- Utilizare GT Estimate/Claim Box de pe mai multe dispozitive (tabletă/ telefon mobil).
- Realizarea unei constatări utilizând aplicațiile GTM numai cu ajutorul dispozitivelor mobile (tabletă, telefon mobil).
- Exerciţii practice de aplicare a cunoștintelor dobândite în aplicațiile GTM. Cursanții vor efectua ca temă două dosare de daună ce vor cuprinde:
- Identificarea corectă a autovehiculului;
- Efectuarea unei calculaţii originale;
- Respectarea condițiilor contractuale;
- Stabilirea valorii de piață;
- Transmiterea dosarului către partener;
- Realizarea notei de constatare în aplicația CarFix.
W3
- Prezentare temă, sesiune de Q&A pe aplicații
Sorin Iacob este absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare, cu o experienta de 20 ani, din care 11 in domeniul sistemelor de calculatie (Eurotax & GT Motive), Sorin a condus cu succes companii care au implementat sisteme de management a reparatiilor sau finantare auto, pentru mai mult de 7 milioane de masini. De asemenea capabilitatile de analiza de business il recomanda pentru orice digitalzare sau transformare de procese pentru zona de asigurari, leasing, reparatori sau distribuitori auto.
Lucian Spahiu are o experiență de peste zece ani în domeniul auto, absolvent al secției de Autovehicule Rutiere al Facultății de Inginerie Mecanică a Universității Transilvania din Brasov am participat la sesiunii de comunicare științifică in rezistența materialelor unde am obținut premii. Începând cu anul 2006 am lucrat în service auto la Augsburg International și Tiriac Auto, incepând cu 2009 am lucrat pentru grupul Solera fiind angajat la Audatex Services și Autoonline Service Informatice. De asemenea, am activat în domeniul leasing-ului operatțional la BT Operational Leasing, iar începaâd cu august 2018 sunt Key Account Manager la GT Motive.
Alexandru Grigorescu este licențiat Universitatea Politehnica, Facultatea de Transporturi și Autovehicule rutiere. Are peste 10 ani de experiență în asigurări – manager daune Uniqa Asigurări, responsabil metodologie daune Generali Asigurari. Este coordonator al secțiunii auto la UNSAR de la mijlocul anului 2017. Este formator autorizat ANC.
Investiția include suport de curs online de tipul share screen si suport din partea trainerului pe durata parcurgerii cursului, precum si diploma de participare, taxa pentru validarea și înregistrarea creditelor.