Metodologia PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments)
Cursul va ajuta pe cei care rulează proiecte de orice dimensiune și în orice mediu pentru a livra în mod eficient managementul necesar și în mod corespunzător costurile, termenele, calitatea, conținut, riscurile și beneficiile. Dezvoltarea metodologiei PRINCE2 a urmat o consultare pe scară largă și se bazează pe experiențele din viața reală în organizații din sectorul public și privat. Astăzi, proiectele complexe implică adesea mai multe organizații care lucrează împreună în parteneriat sau prin acorduri contractuale pentru atingerea obiectivelor. PRINCE2 furnizează un limbaj comun între organizații și furnizorii externi. De asemenea, permite un accent pe studiul de prefezabilitate economică (”Business Case”), oferind un mecanism pentru a defini ceea ce proiectul este, în încercarea de a-l realiza, precum și rațiunea și justificarea economică a sa. Metodologia de bază rămâne, dar prin comentarii de la utilizatori, acest nou curs își propune să fie mai accesibil și mai ușor de adaptat pentru nevoile individuale specifice.
La finalizarea cursului, cursanții vor căpăta deprinderi și noțiuni noi privind tehnicile de aplicare a metodologiei PRINCE2 și vor putea contribui la aplicarea sa, perfecționarea și certificarea lor ca manageri de proiect.
Beneficiarii direcți sunt: managerii de proiect, echipa de proiect, proiectanții, managerii de risc, managerii calității, auditorii. Mai pot fi incluși: analiștii de sistem, profesorii și studenții profilelor adecvate, informaticienii și persoanele care doresc să înțeleagă și să aplice metodologia PRINCE2 (2009).
Ziua 1:
- Introducere
- Principii
- Introducere în temele PRINCE2
- Studiul de prefezabilitate economică (”Business case”)
- Organizația
- Calitate
- Planuri
Ziua 2
- Riscuri
- Schimbarea
- Progres
- Introducere în procese
- Lansarea unui proiect
- Guvernanța proiectului
Ziua 3:
- Inițierea unui proiect
- Controlul unei etape
- Managementul livrării produsului
- Managementul limitelor unei etape
- Încheierea unui proiect
Ziua 4:
- Adaptarea PRINCE2 la mediul de proiect
- Anexa A: Limite ale descrierii produsului
- Anexa B: Guvernanța
- Anexa C: Roluri și responsabilități
Ziua 5:
- Anexa D: Exemplu de planificare bazat pe produs
- Anexa E: Verificarea sănătății proiectului
- Informații suplimentare PINCE2 de la OGC
- Din bibliotecă (publicații complementare)
- Alte surse
- Glosar
COMPETENȚE DE BAZĂ: • Instructor a mai multor serii de persoane adulte (din 1986) • Management de proiect : PMI ( PMP din 2006); • Guvernanță: ISACA (CGEIT din 2008); • Manager al calității: Certificat de TǕV Austria (ISO 9001) din 2011 • Administrator al bazelor de date: Oracle și Access (OCP certificat în 2004), • Managementul serviciilor informatice: ITIL 2&3F (certificat din 2008) și ISO 20000 (membru în ASRO – CT 332); • Cunoștințe: MS Office, Visio și MS SQL Server, MS Project, SAP; • Traducător (voluntar) în limba română al metodologiei OPM2, standardelor ISO, ISACA, COBIT 2019, standardelor PMI, FIDIC, AA1000; • Inginer (Șef de promoție – media 9.21 din 10.00) la Universitatea din Galați, Romania (1980-1985, 1987); • Perfecționări: Analist-Programator, CNE, ITIL, OCP, manager al riscurilor, evaluator de proiecte, expert avansat în achiziții, instructor și consultant, auditor, manager energetic.
Investitia include suport de curs, pauze de cafea, pauza de masa si diploma de participare