Lichidarea de active în procedurile de restructurare și de insolvență
„Programul de perfecționare continuă în domeniul lichidării de active în procedurile de restructurare și de insolvență” reprezintă un mijloc optim și, în același timp, necesar pentru îmbunătățirea pregătirii teoretice și practice a profesioniștilor din diverse domenii, a căror activitate este legată, mai mult sau mai puțin, de lichidarea activelor debitorului aflat în dificultate, fie în cadrul procedurii de restructurare, fie în cadrul procedurii de insolvență, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 85/2014, la care se adaugă și alte acte normative, în măsura compatibilității lor cu legea insolvenței.
Programul are în vedere perfecționarea profesională și educațională continuă a participanților la cursurile acestuia, prin dobândirea sau actualizarea unor cunoștințe teoretice și practice cu privire la teme de actualitate pentru societatea contemporană.
Programul are în vedere nevoile actuale de pregătire profesională în domenii de actualitate, precum:
a) restructurarea activității unui debitor ca tehnică/procedură de prevenire a insolvenței,
b) procedurile insolvenței cu cele două componente, reorganizarea și falimentul.
Referitor la primul subiect de dezbatere, obiectivul programului îl reprezintă dezvoltarea și actualizarea cunoștințelor teoretice și aptitudinilor practice ale participanților la acest curs pe tema restructurării activității unui debitor ca procedură de prevenire a insolvenței, în special pe cea a valorificării bunurilor debitorului supus unei asemenea proceduri. Oportunitatea includerii acestei teme în programul de perfecționare este reprezentat de faptul că procedura de restructurare prevăzută de Legea nr. 85/2014 presupune dezvoltarea și, după caz, dobândirea unor aptitudini de negociere între părți aflate pe poziții diametral opuse, în vederea soluționării unor situații conflictuale într-un mod eficient, constructiv și care să aducă cât mai multe beneficii tuturor părților implicate, în special atunci când este vorba de valorificarea de active din patrimoniul debitorului, cu scopul de stingere a pasivului acestuia într-o proporție cât mai mare în vederea satisfacerii drepturilor și intereselor legitime ale unui număr cât mai mare a creditori afectați. În actuala reglementare a Legii nr. 85/2014, procedura de restructurare a activității unui debitor aflat în dificultate implică, într-o primă etapă, întocmirea de către administratorul restructurării sau de către debitor, cu asistența administratorului restructurării, a unui acord de restructurare, care este comunicat ulterior creditorilor ale căror creanţe sunt afectate de instabilitatea financiară a debitorului. A doua etapă a procedurii de restructurare presupune purtarea de negocieri între debitor și creditorii ale căror drepturi sunt afectate, care se finalizează cu procesul de votare și aprobare a acordului de restructurare, ce urmează a fi depus la instanță pentru a fi confirmat de către judecătorul-sindic. De la confirmarea acordului de restructurare și până la închiderea procedurii, debitorul este protejat de posibilitatea de deschidere a procedurii insolvenței la cererea unui creditor afectat. Printre alte avantaje ale procedurii de restructurare se mai află caracterul necontencios al acesteia, judecător-sindic intervenind doar în anumite situații, expres prevăzute de Legea nr. 85/2014. De asemenea, legea nu prevede o perioadă de timp pentru negocieri sau pentru elaborarea acordului de restructurare, dar supravegherea administratorului restructurării este obligatorie pentru o perioadă de trei ani. Valorificarea activelor la parametri optimi (timp, preț) pare a fi mult mai fezabilă într-o zonă de pre-insolvență (dificultate în limbaj legislativ), prin cele două proceduri (una secretă, nepublică, una semi-publică) decât în vânzări silite (executări, faliment). Cele două proceduri se află încă sub spectrul noutății (chiar dacă reglementarea are deja circa 2 ani), cazuistica fiind incipientă, în formare, într-o dinamică continuă.
Cu privire la cel de-al doilea subiect, programul are drept scop crearea cadrului necesar pentru dobândirea și actualizarea cunoștințelor teoretice și practice ale conciliatorilor în materia procedurilor insolvenței și falimentului în reglementarea Legii nr. 85/2014, cu un accent pus pe tema tehnicilor și procedurilor de valorificare a activelor din patrimoniul debitorului aflat într-una dintre cele două proceduri, având în vedere că acest subiect presupune, printre altele, deținerea și perfecționarea continuă a unor abilități de negociere, prezentare, publicitate în vederea valorificării bunurilor debitorului la un preț cât mai avantajos, care să asigure, cel puțin în parte, acoperirea pasivului. Panoplia acestor tehnici și proceduri este una destul de variată, complexă, care permite inovarea și combinarea metodelor existente, chiar generând unele tehnici noi.
„Programul de perfecționare continuă în domeniul lichidării de active în procedurile de restructurare și de insolvență” își propune să contribuie la perfecționarea profesională continuă a profesioniștilor cu atribuții în materia valorificării de active în cazul debitorului în dificultate economică, în vederea exercitării profesiei în conformitate cu actele normative în vigoare și în spiritul normelor de deontologie profesională aplicabile.
Ținând cont de diversitatea și multitudinea profesiilor care au legătură cu tema acestui curs, participarea persoanelor interesate de tematica acestuia are drept efect, printre altele, dobândirea sau, după caz, consolidarea și actualizarea cunoștințelor în materia procedurii de restructurare (pe de o parte), și a procedurilor de insolvență și de faliment (pe de altă parte).
Beneficiarii direcți sunt profesioniștii care sunt interesați în menținerea, îmbunătățirea continuă și dezvoltarea cunoștințelor și a competențelor profesionale, cu scopul de a asigura desfășurarea de către aceștia a unei activități profesionale de înaltă calitate.
Secțiunea I: Procedura de restructurare a activității debitorului aflat în dificultate.
1. Restructurarea activității debitorului aflat în dificultate, procedură de prevenire a insolvenței. Aspecte introductive. Mandat ad-hoc. Evoluție. Avantaje ale restructurării în raport cu procedura insolvenței.
2. Acordul de restructurare. Condiții de întocmire. Votarea acordului de către creditorii afectați. Confirmarea acordului de către judecătorul sindic.
3. Implementarea acordului de restructurare. Efecte juridice.
4. Închiderea procedurii de restructurare.
5. Acord de restructurare vs. Concordat preventiv.
Secțiunea a II-a. Procedurile de insolvență și de faliment.
1. Procedura insolvenței. Reguli generale. Noțiune, caractere, condiții de aplicare.
2. Organele care aplică procedura insolvenței. Atribuții. Alți participanți la procedura insolvenței.
3. Deschiderea procedurii insolvenței și efectele acesteia. Regimul actelor juridice încheiate anterior deschiderii insolvenței. Primele măsuri.
4. Procedura de reorganizare judiciară. Întocmirea planului de reorganizare judiciară, aprobarea acestuia de către creditori, confirmarea lui de către judecătorul - sindic. Implementarea planului de reorganizare, reușită sau eșec?
5. Procedura falimentului. Condiții de derulare a procedurii.
6. Lichidarea averii debitorului aflat în faliment. Inventarierea, evaluarea și valorificarea bunurilor. Distribuirea către creditori a sumelor obținute din recuperări de creanțe și valorificări de bunuri.
7. Răspunderii juridice a organelor de conducere pentru intrarea în insolvență a debitorului persoană juridică.
8. Închiderea procedurii insolvenţei.
Raul-Felix Hodos Este doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca cu teza „Plata electronică” și doctorand al Academiei de Studii Economice în domeniul Finanțe cu tema “Impactul GDPR în sistemul financiar”. Este conferențiar universitar al Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale, titular al cursurilor „Drept comercial”, „Dreptul comerțului internațional” și “Dreptul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor”. Profesează ca mediator, avocat (UNBR), practician în insolvență (UNPIR) și conciliator SAL-Fin (A.S.F.), și este președinte al Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Mureș. Președinte al Societății Române de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private (SOROCAPP) din Târgu Mureș și al Asociației Române de Drept și Afaceri Europene (ARDAE) din București.
Domenii de interes: drept comercial, dreptul insolvenței, drept financiar, dreptul noilor tehnologii, protecția datelor personale.
Sergiu Golub este lector universitar, doctor, titular al cursurilor: Drept comercial 1 și 2, Dreptul finanțării întreprinderii; Dreptul insolvenței; Probleme contemporane de drept comercial, în cadrul Departamentului de Drept privat, al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu o vechime profesională de peste 20 de ani în domeniu, formator în cadrul INR (din anul 2011), cu o serie de peste o sută de conferințe organizate și invitate de INPPI, INM, INPPA, UNEJ, UNPIR, ISF etc. Delegat de către MAE la lucrările Grupului de lucru V (insolvență transfrontalieră) a UNCITRAL (2017-2021), membru în comisia tehnică de transpunere a Directivei „second chance” în dreptul intern, prin modificarea și actualizarea Legii nr. 85/2014. Autor a peste 50 de articole, capitole, comentarii în cărți, culegeri colective, acte normative comentate și adnotate, reviste de specialitate, manuale etc. Arbitru pe lista de arbitri a Camerei de Arbitraj de pe lângă CCI din Cluj, Mureș, Iași cu o experiență de peste 20 de ani. Editor și membru în comitete editoriale a câtorva reviste de specialitate în domeniul juridic.
Investiția include suport de curs online de tipul share screen si suport din partea trainerului pe durata parcurgerii cursului, precum si diploma de participare.